Unic importator si service autorizat din Romania

#JBLisMyZen – Efectele muzicii asupra emoțiilor și a stării noastre de spirit

Muzica este o parte nelipsită din viața tuturor oamenilor. Din momentul în care ne trezim și până ne băgăm înapoi în pat, ascultăm muzică pentru a ne relaxa, inspira sau pentru a ne oferi motivație. Însă dincolo de divertismentul pe care ni-l oferă, muzica are un impact profund asupra dezvoltării creierului și a stării de spirit.

Ai simțit vreodată cum ritmul sau versurile anumitor melodii te fac să devii mai fericit, melancolic sau te ambiționează să duci la capăt o reușită? Acest lucru se întâmplă deoarece muzica are puterea să stârnească emoții puternice și să influențeze felul în care creierul reacționează și se dezvoltă în urma acestora.

Muzica dezvoltă creierul și simțurile cognitive

Atunci când ascultăm muzică, folosim părți ale creierului responsabile de procesarea sunetelor, a limbajului, emoțiilor și amintirilor. Din acest motiv, ceea ce ascultăm are un efect intens asupra evoluării cognitive.

Există numeroase cercetări care demonstrează efectele muzicii asupra dezvoltării creierului. Un studiu publicat de Universitatea Harvard, efectuat pe 3,185 de oameni majori din SUA, arată că 68% dintre persoanele care au mărturisit că au interacționat cu zona muzicală încă din copilărie și-au evaluat abilitatea de a învăța lucruri noi ca fiind “excelentă” sau “foarte bună”. Dintre cei care nu au fost expuși la muzică de mici, doar 50% au mărturisit că simt că au aceleași capabilități de a asimila informații noi.

Chiar dacă cei care se bucură de cele mai mari beneficii ar fi persoanele care ascultă muzică în mod activ, ceea ce auzim are un efect asupra dezvoltării creierului chiar și atunci când ascultăm sunete în surdină. Muzica te poate face să te simți mai energic și îți dă poftă de viață și chef de mișcare. Dacă ți-ai propus să începi o activitate fizică și nu te simți destul de motivat, melodiile cu un ritm antrenant te pot ajuta să ieși din acea stare de sedentarism.

Un alt studiu, publicat în the Journal of Neuroscience, ne spune că muzicienii dezvoltă funcții neurofiziologice îmbunătățite, în special în sistemul auditiv. Persoanele care au antrenament muzical pot învăța mai rapid o limbă străină și au o memorie auditivă mai dezvoltată, datorită percepției mai ușoare a sunetelor. Așadar dacă ești pasionat de muzică din copilărie, este foarte posibil să asimilezi informații noi într-un mod mai eficient față de alți prieteni care nu împart aceeași pasiune pentru muzică. Te încurajăm să începi să înveți o limbă străină și să ne spui care este experiența ta!

Muzica îți schimbă starea de spirit

Ai simțit deja probabil cum diferite stiluri muzicale te pot face să treci prin diferite emoții și ți se poate schimba dispoziția, așa că nu este de mirare că muzica este chiar o formă de terapie. Potrivit Asociației Americană de Muzicoterapie, terapia prin muzică poate fi o modalitate bună de a controla stresul, îmbunătăți memoria și poate alina durerea.

Un alt studiu publicat de The Lancet în 2015 demonstrează că persoanele care au ascultat muzică înainte, în timpul sau după o intervenție chirurgicală au resimțit mai puțină durere, emoții și au avut nevoie de mai puține calmante decât pacienții care nu au ascultat.

Muzica oferă încredere de sine și o stare de liniște, chiar și în cazul persoanelor care se confruntă cu probleme de sănătate mintală. Conform cercetătorilor de la Bournemouth University Dementia Institute, un studiu efectuat pe opt persoane care suferă de demență a demonstrat că acestea au căpătat mai multă încredere în ele și au reușit să învețe mai ușor lucruri noi după ce a fost organizată o orchestră specială care le-a cântat.

Dacă te afli într-o etapă a vieții în care ai nevoie de capacitate mai mare de concentrare sau îți dorești să scapi de frici, muzica este o motivație bună. S-a descoperit că reduce emoțiile și stresul, așa că este recomandat să asculți muzică atunci când urmează un examen important sau vrei să îți învingi o frică, precum cea de înălțime.

În concluzie, muzica are un impact puternic asupra creierului. Data viitoare când ai moralul la pământ sau îți dorești să ai mai multă productivitate, dă drumul la muzică, respiră și bucură-te de cea mai simplă și veche terapie.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *